Vilanova i la Geltrú

JSC de Vilanova i la Geltrú conmemora el 80è aniversari de la proclamació de la República

Manifest per la República

Després de molts anys en que semblava que els ideals republicans eren cosa del passat, la proclamació de la República és avui més que un somni, és una reivindicació social i política que està sobre la taula i que es demana al carrer, sobretot entre la joventut.

Per què som republicans? Som republicans perquè creiem que la forma de govern basada en la figura d’un monarca és una forma d’estat arcaica, antiquada i minoritària al món que ens envolta. Només amb un estat de model republicà és possible assolir la democràcia plena, començant pel fet que la màxima representació de l’estat sigui sotmesa a la sobirania popular.

Volem assolir un règim de justícia i llibertat mitjançant la reinstauració de la República, amb els valors del règim legítim i democràtic de la II República espanyola, que en els seus pocs anys d’existència va propiciar els avenços democràtics i socials més importants de la nostra història, com ara la reforma agrària, l’avenç educatiu o el vot de la dona.

Per això reivindiquem:
La pau i la solidaritat entre els pobles: és incompatible amb les intervencions en estats sobirans. Demanem la renúncia a la guerra com instrument de la política exterior, recollit en la Constitució de la II República.
Drets socials i laborals: ens manifestem en defensa dels drets dels treballadors i treballadores, que no han deixat de patir retallades. Per tant, la millora de les condicions laborals, de les pensions, dels drets socials i una fiscalitat progressiva són les nostres demandes.
La defensa dels serveis públics: els valors republicans inclouen la defensa d’allò públic i col•lectiu com a base d’un estat democràtic i socialment avançat. Atenent a això, ara més que mai, reivindiquem el caràcter públic de l’educació, la salut, el transport i els serveis socials entre d’altres, per la qual cosa ens oposem a les privatitzacions i el desviament de fons públics cap a negocis privats com l’ensenyament concertat o la gestió privada dels serveis públics.
La laïcitat: reivindiquem un estat laic, d’aquí es desprèn el compromís per exigir la desaparició de la religió a l’educació i la separació efectiva de l’Estat i les confessions religioses, començant per la derogació dels concordats econòmics: cap religió ha de ser finançada per diners públics.
La memòria històrica: reivindiquem la lluita dels defensors i defensores de la República. Per això demanem efectivitat en l’aplicació de la llei de la Memòria Històrica, per tal que restableixi la memòria dels lluitadors i lluitadores i anul•li les sentències franquistes.

En conclusió, creiem en la persecució dels valors de la República, ja que impliquen un augment dels drets socials, de la igualtat i del benestar, així com una decrement de les discriminacions. Per aquest motiu pensem que aquesta és la via per a fer possibles les esperances de progrés i justícia dels ciutadans, ja què l’aspiració republicana sempre ha estat i estarà lligada a la idea de progrés i cohesió social.